Ismerje meg a szoptatás immunerősítő hatásait

1004
HOZZÁSZÓLÁS:

A szoptatásnak számtalan előnye van a kisbaba immunrendszerére és teljes egészségére nézve, melyek közül most következzenek a legfontosabbak.szoptatas

A szoptatás pozitív hatásai

  • Antitestek. Az anyatej megfelelő mennyiségű IgA antitesttel látja el a csecsemőt, mely megvédi a bél- és légzőtraktusát a fertőzésektől. Az IgG és IgM antitestek szintén jelen vannak az anyatejben kis mennyiségben.
  • Antioxidánsok. Az anyatej, s különösen az előtej (kolosztrum), mely az első három napban termelődik, igen gazdag fehérjében és ásványi anyagokban, valamint A-, B12- és E-vitaminokban. Az anyatejben jóval több a szelén, mely igen hatékony antioxidáns, mint a mesterséges anyatejpótló tápszerekben.
  • Ásványi anyagok. Az anyatejben lévő cink könnyebben felszívódik, mint az anyatejpótló tápszerekben lévő. Ez az ásványi anyag létfontosságú a csecsemőmirigy fejlődéséhez, az pedig kulcsszerepet játszik a csecsemő immunrendszerének kialakulásában. Az anyatejben lévő vas is könnyebben felszívódik, mint a anyatejpótló tápszerekben lévő. A laktoferrin, amely egy vaskötő fehérje (lényegében a vasat könnyebben felszívhatóvá teszi) szintén megtalálható az anyatejben. Ráadásul a laktoferrin gátolja a baktériumok növekedését, s így védi gyermekét a fertőzések ellen.
  • Enzimek. Az anyatej tartalmaz tejet emésztő enzimeket, melyek lebontják a tejben lévő zsírokat szabad zsírsavakká, ezek pedig a paraziták fejlődését gátolják gyermeke bélrendszerében. Különösen hatékonyan pusztítják el a Giardiát, azt a parazitát, mely a csecsemőkben hasmenést képes okozni.
  • Esszenciális zsírsavak. Az anyatej bőségesen ellátja a babákat esszenciális zsírsavakkal (EEA), melyek szükségesek a prosztaglandinok előállításához. A prosztaglandinok az immunrendszer sejtjeinek aktivitását szabályozzák. Ezek az esszenciális zsírsavak segítenek megóvni a csecsemőket az allergiák kialakulásától. Az anyatejpótlók is tartalmaznak esszenciális zsírsavakat, de csak kis mennyiségben.
Cikk hirdetés 8.

Antimikrobiális faktorok (mikrobaellenes anyagok):

  • Lizozim: antibakteriális enzim, mely képes lebontani a baktériumok sejtfalát. Az anyatej 3000-szer annyi lizozimet tartalmaz, mint a tehéntej.
  • Komplement: részt vesz a baktérium sejtfal lebontásában.
  • Anti-stapbyiloccocns faktor: az anyatejben megtalálható zsírféleség, melynek staphylococcus baktérium (golyó formájú baktériumok, amelyek fürtökbe vagy halomba rendeződnek. Különböző fajtái a bőr és a nyálkahártyák ártalmatlan lakói, és hozzá tartoznak az ember normál baktériumflórájához, azonban kórokozókká válhatnak) ellenes hatása van.

Mindezek miatt az tanácsolható, hogy az első hat hónap során gyermekét kizárólag anyatejjel táplálja, különösen, ha a családban gyakoriak az allergiák, mivel az anyatej segít megóvni a babát. A hatodik hónaptól egyéves korig reggel és este továbbra is szoptasson, ezzel óvja gyermeke érésben lévő immunrendszerét.

1004
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3424
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]