Ismerje meg az immunrendszer védekezési mechanizmusait

878
HOZZÁSZÓLÁS:

Immunrendszerünk bonyolult kölcsönhatásban és információs rendszerben védi szervezetünket. Felkészültségén és támadóerején múlik, hogy megbetegszünk- e vagy sem, illetve, hogy egy-egy betegség immunrendszer_ha_nem_mukodikmilyen mértékben lesz képes leverni lábunkról.

Cikk hirdetés 8.

Tavaszra kissé gyengül a védelem hatékonysága, bár a táplálkozás minőségével, kellő fizikai aktivitással és pihenéssel megőrizhető az immunrendszer egészsége.

Az immunrendszer védő-mechanizmusai születéskor “beindulnak”!

Az egészségesen született csecsemő rendelkezik az anyától származó immunitással.  Mindez többek közt azt is jelenti, hogy az állatok betegségeinek jelentős részét az ember nem kaphatja meg.

Az “anyai immunitás” olyan fertőzések ellen védi a csecsemőt, amelyen az anya korábban átesett, vagy amelyek ellen védőoltással immunizálták, és a kész ellenanyagok a vérben még fellelhetők. Ezek az immunglobulinok a terhesség utolsó szakaszában jutnak át a méhlepényen a magzat vérébe.

A koraszülöttek anyától származó védettsége mégis csekély, és emiatt fogékonyabbak a fertőzésekre.

Az újszülött immunrendszere még tapasztalatlan, de már megfelelő rendszerben működik. Az anyatej, amellett, hogy minden tápanyagot biztosít a csecsemő számára, még további ellenanyagokat is tartalmaz. Sajnos, az anyától származó immunitás fokozatosan csökken, és a csecsemő féléves kora táján lebomlanak ezek az immunglobulinok.

A velünk született immunitás fokozatosan fejlődik. Különböző típusú sejtek alkotják: falósejtek, természetes ölősejtek, és speciális fehérjék. Lényege, hogy a szervezet gyorssan és hatékonyan indítson válaszreakciókat a kórokozókkal szemben.

A szerzett immunitás működése

A továbbiakban a szerzett immunitás kerül előtérbe, mely kialakulhat átvészelt fertőzések, betegségek alapján, vagy akár úgy is, hogy észre sem vettük. 

Amikor a szervezetbe bekerül egy kórokozó (antigén), a szervezet immunválasszal reagál. A fertőzéssel való első találkozáskor ehhez 4-7 nap szükséges, a sokadik találkozáskor azonban már azonnal támad, mivel felismeri a támadókat, s mielőtt az újabb tünetek kialakulhatnának, legyőzi a kórokozókat.

Ezért például a rózsahimlő, a mumpsz, a bárányhimlő csak egyszer kapható meg. (A bárányhimlő vírusa a szervezetben lappanghat, és sok évvel később övsömört válthat ki.)

A szerzett immunitás jelentős hányadát a védőoltások aktív és passzív formái nyújtják.

  • Az aktív immunizálás az a “módszer”, mely során a kórokozó antigénjét legyengített, veszélytelen formában juttatják a szervezetbe, és a szervezet maga termeli meg az ellenanyagot (pl. kanyaró elleni oltás).
  • Passzív immunizálás alatt azt értjük, amikor már a kész ellenanyagot juttatják a szervezetbe.
878
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3424
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]