Ismerje meg a pszichés tényezők hatását az immunrendszerre

1236
HOZZÁSZÓLÁS:

Az immunsejtek egyrészt felfogják az agyból áramló az információt, másrészt az érző idegsejteken át maguk is üzeneteket küldenek az agyba. Jelzik az agynak a fájdalmat és a fájdalom csillapodását is, az idegrendszernek visszacsatolva.immunrendszer

Az öröm ellenállóbbá tesz

Cikk hirdetés 8.

Az ép immunrendszernek sem használ, ha szüntelenül küzdenie, harcolnia kell a különböző antitestekkel, hiszen közben alaposan kimerül. Elméletileg mindenkinek a lehető legegészségesebben kellene élnie, mérsékelt alkoholfogyasztás, nikotinmentesség, kiegyenlített táplálkozás, reggeli váltózuhany, megfelelő testedzés mellett, így az immunrendszer teljesítőképessége maximális lenne.

Miért is ne tehetnénk jót immunrendszerünkkel, ha az számunkra éppoly kedvező? A kellemes illatok, hangok és színek megnyugtatnak és az immunrendszert is erősítik.

A test és a lélek egysége

Legújabb ismereteink szerint a szervezet és az immunrendszer egymással szoros összefüggésben működik. Működési rendszerüknek az idegrendszer, a psziché is integráns része: a pszichés komponens gyengítheti vagy erősítheti az immunrendszert.

Lelkiállapotunk tehát erőteljesen befolyásolhatja a betegségek iránti fogékonyságunkat.

Az izgalom csökkenti az immunitást

A pszichés tényezők befolyásolják az immunrendszer hatékonyságát. Az élettani vizsgálatok kimutatták, hogy a pszichés nyomás mely fajtái csökkentik legjobban az immunitást.

Az állandó feszültségekkel terhes élet, a veszteség, a sérelmek, például a válás, a házassági konfliktusok, szeretteink halála, a bánat súlyos terhet ró az immunrendszerre.

A nyomasztó, konfliktusokkal terhes eseményeket követően sokaknál kimutathatóan csökken a T-szuppresszor-sejtek száma.

A stressz, a vizsgadrukk, a félelem, a túlzottan megterhelő felelősség hátrányosan befolyásolja az immunrendszert. Egyes vizsgálatok szerint az egyedülállók immunrendszere sok esetben gyengébb, mint a harmonikus párkapcsolatban élőké.

A pszichés tényezők közvetve is befolyásolhatják a betegségek lefolyását. Néha például súlyos betegek tagadják vagy elutasítják a betegségüket. Ha az elutasítás szorongáscsökkentő, akkor hasznos is lehet. Ha viszont akadályozza a beteg együttműködését a kezelésben, annak súlyos következményei lehetnek.

Az állatkísérletek tanúsága szerint

Egy patkányokon végzett kísérlettel sikerült igazolni az idegrendszer immunvédekezésben játszott szerepét. Egy ízületi gyulladásban szenvedő állatnak ismételten cukros vízzel adták be a gyulladáscsökkentő gyógyszert. Idővel az üres cukros víz is gyulladáscsökkentő hatású volt: lelohasztotta az ízületi duzzanatot.

1236
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Gyulai Balázs szerint:

    Biztos, hogy nem csak testet hanem a lelket is ápolni kell.Sokkal jobb a kedvünk is ha fittek, egészségesek vagyunk.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3424
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]