Tartsa formában immunrendszerét idősebb korban is

919
HOZZÁSZÓLÁS:

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az életmód megváltoztatását sohasem túl késő elkezdeni, és mindig túl korai abbahagyni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha mindent jól csinálunk, örökké fogunk élni. De az biztos, hogy egészségesebbek leszünk. Tehát mindegy, hogy milyen öreg vagy milyen fiatal valaki, rajta is múlik, hogy erős marad-e az immunrendszere.

A testmozgás szerepeimmunerosites-immunrendszer-05

Cikk hirdetés 8.

Számos kutatás igazolta, hogy a rendszeres testedzés késleltetheti az öregedés legfőbb velejáróinak, az izom- és csontvesztésnek a bekövetkeztét.

Többféle értelemben is igaz, hogy a mozgás fiatalon tartja az embert. Egyik jelentős vizsgálatuk során az olasz Pisai Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy az aktív életmódot folytató idősek vérerei ugyanolyan jól működnek, mint a feleannyi idős sportolókéi.

A testmozgás hatására a stresszhormonok termelése csökken, és a limfociták működése hatékonyabbá válik. Ez pedig igen biztos módszer arra, hogy az ember ellenállóbb legyen a vírusfertőzésekkel szemben.

Egy közepes erősségű edzés-program – mondjuk napi harminc perc séta – serkentő hatással bír az immunrendszerre, így az képes lesz tompítani a betegségek és a stressz hatását.

A társas kapcsolatok jelentősége

Egy hétköznapi kertészkedőprogram a galvestoni Texasi Egyetemen biztató eredményeket hozott huszonnégy, a kísérletben önkéntesen részt vevő, 63 és 90 év közötti személy esetében. Ezek az emberek kivétel nélkül általános közérzetük, de különösen lelkiállapotuk javulásáról számoltak be.

Az idősek nemcsak virágágyásokat és zöldségeskerteket alakítottak ki, hanem történeteket is meséltek egymásnak munka közben. Visszaidézték, hogy gyermekkorukban hogyan másztak fára, miként ültettek virágot, milyen lugasokban üldögéltek. Vagyis a gyerekkori emlékek megosztása volt az, ami javította a közérzetüket.

Érdekesség egyébként, hogy az önkéntesek körében a kísérlet utáni négy hónapban sem következett be állapotrosszabbodás.

A magyarázat mindezekre pedig az, hogy a társas kapcsolatok módosíthatják az immunfunkciókat, vagyis az emberek egészségesebbek és tovább élnek, ha naponta találkoznak növényekkel, állatokkal és gyerekekkel.

919
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3424
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]