Ismerje meg a leghatékonyabb immunerősítő vitaminokat

938
HOZZÁSZÓLÁS:

B2-vitamin (riboflavin)vitamin-20

A vizsgálatok azt mutatták, hogy ennek a vitaminnak a hiánya a T-sejtek számának csökkenését eredményezheti, ami az immunitás romlásához vezet.

Cikk hirdetés 8.

Jó riboflavinforrás a zsírszegény tej és joghurt, a vitaminnal dúsított kenyér és cereália, a zöldfőzelékek. Alkotórésze a B-komplex- és multivitamin-készitményeknek.

A riboflavin ajánlott napi mennyisége 1,3 és 1,7 mg között változik.

B6-vitamin (piridoxin)

A kutatók azt találták, hogy az idősebb embereknél a B6-vitamin hiánya az immunrendszer gyengülését eredményezi. Különösen az interleukin-2 kibocsátása és a limfociták termelődése, a szervezet védekező rendszerének két fontos része károsodik.

Jó piridoxinforrás a kantalupdinnye, a káposzta, a zsírszegény tej és a melasz. A B6-vitamin sok multivitamin- és B-komplex-készítménynek alkotórésze.

Az ajánlott napi mennyisége nőknek 1,6 mg, férfiak számára 2 mg. Ne lépje túl a napi 2000 mg-os adagot.

C-vitamin (aszkorbinsav)

Számos vizsgálat igazolta, hogy a C-vitamin megrövidíti a meghűlés időtartamát és enyhíti a tüneteit, amit vírusellenes sajátságának tulajdonítanak. Úgy tűnik, hogy a vér glutation-szintjét is növeli. A glutation az egyik legfontosabb, a szervezet által szintetizált antioxidáns, ami szintén jelentős szerepet játszik az immunitásban.

A C-vitamin ajánlott napi mennyisége 60 mg.

E-vitamin (tokoferol)

Egy a The American Journal of Clinical Nutriton c. folyóiratban közölt cikkben azt írták, hogy az E-vitamin fokozni tudja a 60 évesnél idősebb egészséges emberek immunválaszát.

Ebben a vizsgálatban 32 egészséges felnőttnek 800 mg E-vitamint, vagy placebót adtak 3 napon át. Azoknál, akik E-vitamint kaptak, az immunműködés drámai megerősödését tapasztalták, ugyanakkor semmi változást sem észleltek a placebo-kezelteknél.

Jó E-vitamin források a teljes magvak, a növényi olajok, az avokádó, a búzacsíra és az édesburgonya.

A napi ajánlott mennyisége 8-10 NE.

Glutation

A glutation a szervezet által előállított, természetes antioxidáns. A Tufts Egyetem Humán Élelmezéstudományi Központjában elvégzett vizsgálatban kimutatták, hogy a glutation kiegészítő drámai módon javíthatja az idős emberek immunműködését.

Nemcsak a sejtek fertőzést leküzdő képességét fokozta, hanem a sejt által termelt gyulladásos anyagok mennyiségét is csökkentette.

A glutationnak nincs ajánlott napi adagja.

Cink

Egy újabb vizsgálat eredményei szerint az 50 évesnél idősebb egészséges lakosság 30%-a cinkhiányban szenved, ami hátrányosan befolyásolhatja az immunműködésüket.

A detroiti Waine Állami Egyetem kutatói naponta 3 mg cinket adtak 13 cinkhiányban szenvedő férfinak és nőnek. Hat hónap elteltével a résztvevők javult immunfunkciók jeleit mutatták, nevezetesen nagyobb lett a vérük timulinszintje, ami nélkülözhetetlen az érett T-sejtek képződéséhez.

Jó cinkforrások az osztriga, a tökmag, a bárányborda, a sörélesztő, a szárnyasok, a cinkkel dúsított cereáliák, a zsírszegény tej és a búzacsíra.

A cink napi ajánlott mennyisége nőknek 12 mg, férfiaknak 15 mg. A megfelelő cinkfelvétel biztosítása érdekében egyen cinkben dús ételeket, és szedjen naponta 15-50 mg kiegészítőt.

938
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3424
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]