Ismeri szervezete alapvető védelmi vonalait?

866
HOZZÁSZÓLÁS:

A velünk született fizikai és kémiai “védelmi vonalak” folyamatosan működő, automimmunerosites-02atikus védekezést biztosítanak.
Na de mégis melyek ezek a védelmi vonalak? – Sokan talán nem is gondolnánk, hogy a szervezet védekezése mennyire kidolgozott!

Bőr – Amennyiben ép, azaz nincs berepedve vagy megkarcolva, a bőr az egyik leghatékonyabb fegyver az idegen mikroorganizmusok ellen. A bőr nyújtotta oltalmat különböző mirigyek váladékai fokozzák, amelyek a baktériumokra nézve mérgező vegyületeket tartalmaznak.

Szem A könny szó szerint kimossa a mikrobákat, ezenfelül baktériumölő enzim található benne.

Száj – A nyál szintén képes elpusztítani egyes baktériumokat.

Orr Az orr nyálkával borított szőrszálai segítenek csapdába ejteni a porszemekkel bejutó mikroorganizmusokat, amelyek mondjuk a tüsszentés során távoznak.

Légutak – A tüdőhöz vezető légutakat borító sejtek ragadós váladékot termelnek, amely „elfogja” a betolakodó mikrobákat. Ezután a sejtek apró nyúlványai, csillói az idegen anyagokat a tüdőből kifelé, felfelé hajtják a torokba, ahonnan köhögéssel távolítjuk el őket. Ez megakadályozza, hogy a kórokozók a tüdőbe jussanak, ahol a meleg, nedves környezetben elszaporodhatnának.

Gyomor és belek – A gyomorsav és a gyomorban lévő enzimek el tudják pusztítani a bélrendszerbe bejutó mikroorganizmusok többségét. A belek továbbá olyan hasznos baktériumoknak nyújtanak otthont, amelyek kiszorítják a betolakodó mikrobákat.

Ivar- és húgyutak Itt szintén élnek a veszélyes baktériumokkal versengő és azok számát csökkentő jótékony baktériumok. Ráadásul a hüvelyváladék általában erősen savas – ez megvédi a női ivarutakat a mikroorganizmusoktól.

A gyulladásos válasz – A gyulladás védekezőreakció, amely általában a sérülés helyszínén fejti ki tevékenységét. Akkor aktiválódik, ha a szervezet megsérül, például izomszakadás történik, túlzott terhelésnek vagyunk kitéve, elhasználódik egy ízület, megvágjuk vagy megégetjük magunkat. A gyulladásos válasz megakadályozza, hogy a mikrobák a sérülés helyéről továbbterjedjenek, ezenkívül eltakarítja a sejttörmeléket és a mikrobákat, hogy a helyreállító folyamatok beindulhassanak.

Genny – Ha a sérülés során komoly fertőzés következik be, sűrű váladék, genny gyűlhet fel. Elpusztult és élő fagocitákból, baktériumokból, valamint elhalt szöveti sejtek keverékéből áll. Amennyiben a gyulladásos folyamat nem tisztítja ki a sérülés helyét, a felgyülemlett genny tályoggá alakulhat, amelyet le kell csapolni ahhoz, hogy elinduljon a gyógyulás.

Komplementrendszer  Ez a fehérjecsoport folyamatosan kering a vérben. Baktériumok vagy gombák jelenlétében aktiválódva olyan vegyületeket szabadít fel, amelyek segítik, kiegészítik, vagyis „komplementálják” a gyulladásos választ – Innen kapta a csoport a nevét is.

866
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3424
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]