Amit tudnia érdemes az immunitás és az öregedés kapcsolatáról

853
HOZZÁSZÓLÁS:

NYOLCVAN ÉV. NYOLCVAN. 80. LXXX. A szám ugyanaz, akárhogy is írjuk, de a jelentése mára megváltozott. Egyes kutatók még zsenge ifjúnak tartanak valakit ennyi idős korában. Persze az ifjú talán költői túlzás, de lehet, hogy már nem sokáig. A tudomány ígéretes eredményeinek köszönhetően a nyolcvan év rövidesen talán az élet derekának lesz tekinthető.oregedes

Az öregedés lassítható folyamat

Cikk hirdetés 8.

És most nem a híres spanyol konkvisztádor. Jüan Poncé de León (1460-1521) álmairól van szó, aki az örök ifjúság forrását kereste az amerikai földrészen. Nagyon jelentős felfedezés született ugyanis egy amerikai kutatóegyetemen (Massa-chusetts Institute of Technology). Itt Leonard Guarente biológus az öregedést lassító gyógyszer kifejlesztésének kezdeti lépéseit végzi.

Többéves kutatómunka után olyan, hosszú életű élesztőgombatörzseket talált, amelyeknek köze lehet az emberi élet időtartamának titkához is. Bár az élesztő evolúciós szempontból jóval ősibb élőlény, rendelkezik egy SIR2 nevű fehérjével. Ez az emberben is termelődik, és állítólag gátolja az idősödés folyamatát.

Kevesebb kalória = hosszabb élet?

Egy másik megállapítás szerint a kalóriaszegény étrend megnöveli az élettartamot. Ebben a folyamatban is szerepe van a SIR2-nek.

A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy kevesebb kalória bevitele esetén csökken az immunsejteket károsító szabadgyökök mennyisége, ami erősebb immunrendszert és hosszabb élettartamot eredményez.

A szabadgyökök olyan molekulák, amelyek a különböző anyagcsere-folyamatok során elvesztettek egy elektront. Ennek visszaszerzése érdekében, amikor csak tehetik, elektronokat szívnak el más molekuláktól. A támadásoknak áldozatul eső molekulák károsodnak, és maguk ís szabadgyökökké válnak. A sejteket érő „szabadgyök-offenzívák” hatása összeadódik, következésképpen idővel az immunrendszer egyre kevésbé reagál a betegségekre és fertőzésekre.

„Ha ugyanaz a mechanizmus működik az emberben mint az élesztőben, elképzelhető, hogy ki tudjuk fejleszteni azokat a gyógyszereket, amelyek biztosítják a kalóriamegvonás pozitív hatásait – állítja dr. Guarente. – Ez egy roppant izgalmas lehetőség.”

Az a kilátás, hogy egyetlen tabletta szedésével garantálható a hosszú, egészséges élet, igazán csábító. Bárcsak ez ilyen egyszerű lenne. „Soha nem lesz olyan készítmény, amely helyettesíteni tudná a felelős gondolkodást – figyelmeztet dr. Guarente. – Nekünk is meg kell tennünk mindent ahhoz, hogy egy effajta gyógyszer előnyei érvényre jussanak.”

Szerencsére sohasem túl késő elkezdeni az egészséges életmódot.

853
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3394
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]